Satanismul Traditional

Satanismul Traditional

Autor FvF

Prin acest scurt articol doresc sa lamuresc cateva aspecte esentiale referitoare la asa-numitul Satanism Traditional. Exista foarte multe speculatii, in special in Romania, referitoare la acest subiect. Fiind un fost adept al acestei traditii consider ca sunt in pozitia de a-mi spune parerea si cunostintele, cel putin in mod obiectiv.

Cum spuneam si in articolul Tipuri de Satanism, denumirea de Satanism Traditional face referire la un cult (religie fiind prea mult spus) care are "traditii". Si cand spun traditii ma refer la obiceiuri care au fost predate de la om la om, timp de mai multi ani, fara a fi schimbate.

In ziua de astazi se gaseste rar acest tip de Satanism, o exceptie fiind Calea Sinistra promovata de Order of Nine Angles care sustine ca are o traditie. Teoretic, da, are, insa acea traditie este tot moderna, care nu depaseste mai mult de 20 de ani de existenta.

In schimb, autorii site-urilor de astazi incearca sa schimbe complet imaginea adevarata acestui cult, precum o femeie isi schimba chipul cu farduri. Totusi, sub acea masca de culoare, se poate ascunde o cu totul alta fata. Iar acesta este cazul Satanismul original.

Cu putina rabdare si seriozitate, cu micul efort de a deschide cel putin o carte despre subiect, putem sa intelegem ce este si ce a fost de fapt Satanismul.

Din totdeauna au existat oameni si grupari care au preferat sa-si indrepte privirea si directia catre cai mai putin luminoase. Intalnim in toate cultele astfel de indivizi, care mai de care mai socanti, mai teribili, mai duri, mai periculosi.

In cazul Satanismului, istoria a variat si traditiile s-au schimbat insa ideile de baza au ramas aceleasi. Pe scurt, venerarea unui zeu Intunecat, anticosmismul si antinomismul.

Vorbind de Satanism, care prin definitie este o religie ce se naste din Crestinism, aceste caracteristici filosofico-spirituale au inceput inca de la inceputul Crestinismului, ba chiar inaintea acestuia dupa spusele unora.

Mai exact, au inceput cu primele secte gnostice. Desi este clar ca nu toate acele secte erau de tip "satanic" sau "anticrestin", unele promovau exact ideea promovata astazi de Satanism si Luciferianism. Secte precum Ophitii, Setienii, Cainitii, Barbelo Gnosticii/Borboritii si dupa parerea mea, Yezidii. Doctrinele lor sunt clar sursele din care au izvorat si doctrinele satanismul traditional.

Pe scurt, cateva credinte ale acestora erau: Yahweh (Dumnezeu-Creatorul) este de fapt un Demiurg, un Ahriman. Sarpele din gradina Eden-ului este de fapt salvatorul umanitatii (Ophitii venerau sarpele) sau accentul pus pe sexualitate si orgii.

Totusi, nu ne putem limita doar la aceste aspecte intrucat credintele lor erau complexe, avand o ideologie si in special o cosmogonie aparte. Mai ales ca aceste credinte variaza de la secta la secta, ba chiar de la un parinte gnostic la altul (putand fiind chiar din aceeasi secta).

Multe din aceste credinte le regasim in Evul Mediu, in cazul vrajitoarelor. Un exemplu clar este accentul pus pe sexualitate (orgii - cum se practicau la Sabat sau la Liturghia Neagra) la fel cum era la Borboriti. O teorie discutabila este pruncuciderea, care se gaseste atat la Barbelo gnostici cat si la vrajitoarele evului mediu. Cele trei manuale contra vrajitoriei, Malleus Maleficarum, Compendium Maleficarum si Daemonolatreiae Libri Tres pun foarte mult accent pe aceste practici, iar scriitori moderni precum Montague Summers chiar au luat totul ca fiind adevar pur. Altii le-au contestat, autori precum Jules Michelet. Insa multi istorici ai religiilor chiar si azi isi pun intrebarea "este adevarat sau nu?".

Totusi, cand ajungem in secolul 17, treburile se schimba destul de radical. In Franta la acest fin-de-siecle, Satanismul era pur si simplu un adevar clar si o influenta majora, atat religioasa, cat si artistica sau politica.

Sunt foarte multe dovezi care arata ca astfel de credinte si practici erau foarte adevarate si foarte imprastiate pe tot teritoriul. O "traditie" foarte curioasa si foarte raspandita era otravirea, pe care a practicat-o cu mare "talent si pasiune" infama doamna La Voisin.

Foarte multe informatii se pot gasi in cartea The Satanic Mass a lui Rhodes, care nu este deloc o carte dogmatica ci chiar un studiu sociologic, asa cum este descris in subtitlul cartii.

In capitolul 12, "La Reynie and his Police" vorbeste despre investigatiile politiei punand accent pe faptul ca nu se bazau pe superstitii si/sau teologie ci strict pe dovezi criminalistice, prin care au ajuns sa aresteze foarte multe persoane.

Prin anii 40' a existat de exemplu un coven numit "Our lady of Endor" care foloseau teologia Gnostica si venerandu-l clar pe Satan (o variatie a numelui acestui coven este Ophite Cultus Satanas). Un alt coven mai vechi, desi contestat ca fiind un coven autentic, este Hellfire Club din secolul 18, despre care se spune ca practicau Liturghia Neagra si tineau orgii. Multe informatii nu pot da deoarece nu cunosc.

Apoi anii 60', 70' si culminand cu Satanic Panic din anii 80' si inceputurile anilor 90' sunt alte exemple, desi cele din urma este clar ca nu sunt surse clare de informatie, reprezentand doar o isterie sociala.

Insa este clar ca, incepand cu anii 60 Satanismul revenea in forta si culmea, nu datorita fondarii Church of Satan, ci a multor coven-uri "teiste" si chiar "traditionale". Cel mai reprezentativ fiind Order of Nine Angles.

Incepand cu anii 90, mai exact in 1992 Brother Nero punea bazele covenului H.O.M.E., fiind un grup de satanism traditional autentic. Acest grup venera Diavolul in forma traditionala, facea ritualuri iar Nero practica si inca practica sacrificiul animal in onoarea lui Satan.

Inainte de a fonda HOME, Nero a fost membru in alte organizatii cu inclinatie spre Satanism si anume Temple of Set si Ordo Templi Orientis.

Din 1992 pana in prezent, Nero este unul din cei mai importanti oameni din comunitatea Satanista, fiind preotul multor personalitati importante de astazi.

Printre organizatiile importante care au nascut direct din H.O.M.E. fac parte Temple of Satan, Sanctuary of Satan, Church of Lucifer's Triumph, Black Coven of Satanas, Cult of the Ram si Cathedral of the Black Goat. Fondatorul Cathedral of the Black Goat a fost elevul direct al lui Nero, la fel si Brother Obitus.

Din Cathedral of the Black Goat au facut parte Maxine Dietrich a.k.a. Andrea Harrington, fondatoarea Joy of Satan si Diane Vera, fondatoarea Church of Azazel si Black Goat Cabal. Doi Satanisti din Romania au fost chiar in Preotimea CoBG numit Council of 6. Cei doi, chiar prieteni de-ai mei, erau Sister Darkange si Brother TC. Eu am facut parte din grupul public din anul 2004 pana in 2008.

Apoi mai sunt Brotherhood of Satan (o preoteasa din BoS a fost inclusiv preoteasa in CoBG, anume Claudia, o doamna foarte interesanta) si Order of the Morning Star (care au avut membri care se mutau din CoBG in OMS si invers).

Revenind la Brother Nero, acesta a fost primul care a gazduit un program TV despre Satanismul Traditional si a fost primul care a promovat direct tradiitiile Satanismului pe internet (cu cativa ani inainte de Church of Satan sau oricare alt grup).

Despre acest personaj si contributiile sale as putea scrie mult, dar prefer sa revin la ideea acestui articol.

Cei care promoveaza o religie luminoasa si fericita sub numele de "Satanism" nu au habar despre istoria acestui cult, despre practicile sale si despre puterea pe care o are.

Pe scurt:

Satanismul Traditional este:


Venerarea Diavolului.

Scurt si la obiect.

Multi vor spune ca Satanismul Traditional este de fapt Crestinism inversat. Da, este ! Din multe privinte.

Mai ales din cauza ca se trage aproape direct din Gnosticism si perioada Vrajitoriei Medievale si ale erei Elizabetane.

Tocmai din cauza ca aceasta religie nu este frumoasa si usoara, au aparut tot felul de metode de a-i schimba semnificatia originala si astfel au aparut noile "tipuri" de Satanism. Pentru a "usura" munca Satanistului si pentru a fi mai bine vazuti in societate.

De-a lungul timpului, Satanismul a avut de suferit multe modificari din cauza religiilor din RHP (Crestinism, Iudaism, Islamism, etc). Si din aceaza cauza, traditiile au avut mult de suferit astfel incat astazi a ramas doar o foarte mica parte autentica.

Pe langa aceste lovituri primite de la religiile Iudeo-Crestine, au aparut si metodele pseudo-Satanistilor aparuti peste noapte. Va sa zica, indivizi care intorc Satanismul pe dos, care intoarce Crestinismul pe dos. Interesant, nu?

Acesti indivizi iti vor spune clar ca Satanistii nu cred in Satan si ca nu-l venereaza, lucruri total contradictorii prin definitie.

Ca noile credinte si ideologii sunt mai mature sau mai logice pentru unii, e cu totul alta poveste. Dar tot Satanism sa se cheme?!

Multi tineri isi cauta un drum in viata, o filosofie de care sa fie mandri, care sa le gadile propriul ego. Unii se fac doctori, altii se fac... satanisti! Fiind nevoie doar de o lectura scurta, Biblia Satanica a lui LaVey, acestia realizeaza ca sunt de fapt zei.

Vor sa modeleze Satanismul dupa bunul plac, sa li se potriveasca mai bine.

Origin: masonsofheaven.blogspot.com